Žáci ZŠ Náměstí na Dni Univerzity obrany

Nebude trvat dlouho a páťáci postoupí na druhý stupeň, kde pomalu začnou přemýšlet o budoucím studiu na střední a možná i na vysoké škole. Proto jim ředitelství školy již nyní umožnilo návštěvu dne otevřených dveří na střední průmyslové škole, který se tentokrát uskutečnil ve spolupráci SPŠ s Univerzitou obrany. Tím se tento den stal pro naše žáky mimořádně atraktivní.

Protože jsme se do areálu SPŠ dostavili téměř s hodinovým předstihem, měli jsme dostatek času pohovořit ve vestibulu školy s panem ředitelem, jeho zástupcem, několika učiteli i studenty, kteří zde připravovali stanoviště s herní zónou a počítačovými sestavami, kam si návštěvníci dne otevřených dveří mohli v průběhu dne přijít zahrát na herních konzolích. Naši žáci tak měli možnost jako první vyzkoušet simulátory virtuální reality a pod dohledem budoucích vojáků i letecký simulátor pro vojenské piloty.

Po slavnostním zahájení a zhruba půlhodinové prezentaci Univerzity obrany v aule školy se skupiny žáků ZŠ v doprovodu svých učitelů odebraly na jednotlivá stanoviště, na kterých se postupně prostřídaly. Naši žáci se nejprve seznámili s výbavou protichemické ochrany, vyzkoušet si nasazení plynové masky neodolali kluci ani děvčata. Dále jsme si společně se studenty Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany zopakovali základní postupy kardiopulmonální resuscitace, dobrovolníci si vyzkoušeli zevní masáž srdce a umělé dýchání. Velký zájem byl také o prohlídku ručních palných zbraní, které si pod dohledem vojáků AČR mohli žáci vzít do rukou a zkusit, jak se s nimi manipuluje. Zatímco předchozí sektory přinesly dětem především poučení, aktivity na posledním stanovišti jim poskytly také spoustu zábavy. Na místě plném nejrůznějších hlavolamů si páťáci procvičili svoji vynalézavost, zručnost a logiku, do řešení zapojovali i fantazii, k úspěšnému dokončení úkolu však bylo leckdy potřeba i trochu štěstí. Koho přestaly hlavolamy bavit, obdivoval výrobky studentů ovládané elektronikou. Při přesunech na jednotlivá stanoviště jsme měli možnost seznámit se s prostorami školy, prohlédli jsme si její vybavení, zmodernizované dílny i specializované laboratoře. Střední průmyslová škola se má svým návštěvníkům rozhodně čím pochlubit! V samém závěru návštěvy si děti ve vestibulu školy ještě naložily pořádnou porci virtuální reality.

Ještě štěstí, že vlak měl 20 minut zpoždění. Jinak bychom ho snad ani nestihli.

Mgr. Petra Reimannová