Beseda s reálným školským ombudsmanem

Po deset nedělních večerů donedávna vysílala ČT 1 seriál ze školního prostředí „Ochránce“. Předobrazem postavy ztvárněné Lukášem Vaculíkem se stal bývalý středoškolský učitel a zakladatel a organizátor soutěže Zlatý Ámos PaedDr. Ladislav Hrzal, skutečný školský ombudsman, o jehož existenci však ví jen málokdo. Ve své činnosti, kterou v maximální možné míře vykonává přímo ve školách, se zaměřuje na smírná řešení sporů a konfliktů, spolupracuje s pedagogy i s vedením škol, se zástupci žáků a jejich rodiči, se školskou radou, s ministrem školství i se zřizovateli, o sociálně-patologických jevech a vzájemných vztazích všech účastníků vzdělávání a výchovy pak pořádá besedy.
Dne 9. 11. 2021 přijel Dr. Hrzal diskutovat do Čáslavi. Příležitost osobně se setkat a pohovořit se skutečným „ochráncem“ dnes využili i pedagogové naší školy.
Dozvěděli se, v čem se realita ombudsmanovy práce liší od seriálu, jak často a s jakými kauzami se na skutečného ochránce lidé obrací, jak obtížné i důležité je usmířit znesvářené strany i že uspokojivé řešení některých komplikovaných školních situací zatím vlastně neexistuje.
Desetidílnému cyklu televizních příběhů „Ochránce“ se podařilo rozpoutal vášnivé diskuze v rodinách, školních sborovnách i mezi nejširší veřejností. Hlavní vysílací čas, který veřejnoprávní televize pro vysílání seriálu zvolila, je známkou toho, že na žebříčku společensky atraktivních témat se vzdělávání posouvá směrem nahoru. Jsme proto rádi za možnost zúčastnit se této veřejné debaty o důležitých tématech.

Mgr. Petra Reimannová, zástupkyně ředitele školy